29,3% sterker beton dankzij koffieprut

جدول المحتويات
تاريخ النشر

Wereldwijd gebruikt de bouw jaarlijks circa 4,4 miljard ton aan beton. Daar zijn miljarden tonnen zand voor nodig. Een klein deel van dat zand zou vervangen kunnen worden door koffieprut. Daar produceren we 10 miljard kilo van per jaar, omgerekend 10 miljoen ton.

Australische onderzoekers ontdekten dat koffieprut in de juiste verhoudingen gemengd met beton, beton sterker maakt dan in een mix van zand alleen.

De koffie moet eerst door het energie-intensieve proces van pyrolyse (kraken bij hoge temperaturen) heen om goed te kunnen binden met de andere ingrediënten van beton. De prut verandert dan in een zogeheten biochar, een bodemvruchtbaarheid verhogende stof. De optimale temperatuur bleek 350°C. Biochar gemaakt bij die temperatuur kon het zand tot wel 15% vervangen, waarbij de druksterkte van het beton met 29,3% toenam.

De onderzoekers benadrukken dat koffiebeton ertoe leidt dat minder koffieprut op stortplaatsen terecht komt. Stortplaatsen stoten veel broeikasgassen uit. Koffiebeon is daarentegen een vorm van koolstofopslag. Wie het waardevolle organisch materiaal niet uit de voedselketen wil halen kan de koffieprut bijvoorbeeld gebruiken om er oesterzwammen op te laten groeien. Dat kost ook minder energie, want biochar maken kost een stoot koolstof.

Scientists strengthen concrete by 30 percent with used coffee grounds | Engadget

التصنيفات