Meerdere toepassingen van biochar

Table of Contents
Issue Date

Circular Carbon GmbH, gevestigd in Straubing, Duitsland, ontwikkelt biomassa-energiesystemen voor de productie van waardevolle biochar en hernieuwbare processtoom. Met behulp van deze technische oplossing stelt het ClimateTech bedrijf industriële klanten in de voedingsmiddelen- en biomassasector in staat hun productieproces koolstofvrij te maken en koolstof vast te leggen bij de verkoop van biomassa. Het Circular Carbon-systeem zet restbiomassa om in koolstofhoudende materialen die kunnen gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld in de land- en tuinbouw.

Circular Carbon produceert volledig gecertificeerde biochar uit cacaodoppen voor tuinbouw en landbouw. Circular Carbon GmbH exploiteert de eerste industriële fabriek voor de productie van biochar in Hamburg. Het bedrijf verkoolt voedselrijke cacaodoppen, een restmateriaal van de cacaoproductie, door pyrolyse, een ontbindingsreactie waarbij organische materialen afbreken in afwezigheid van zuurstof.

Biochar wordt momenteel vooral gebruiktals bodemverbeteraar om verarmde bodems in de tuinbouw of landbouw te verbeteren. Bij toevoeging aan de bodem kan biochar de daarin aanwezige koolstof vastleggen en zo fungeren als koolstofput. Het kan ook worden gebruikt bij overstromingsbeheer om van een door overstromingen bedreigde stad een “sponsstad” te maken. De biochar kan overtollig water van zware regenval absorberen en het teruggeven aan stadsbomen in tijden van hittestress en droogte. In de veehouderij verhoogt biochar de voederefficiëntie en de resterende verteerbaarheid van planten. Bovendien kan de methaanuitstoot van dieren worden verminderd. Andere organische materialen, zoals haver, stro of groenafval, zijn even geschikt voor het pyrolyseproces. De gecertificeerde Circular Carbon biochar kan rechtstreeks vanuit de fabriek worden geleverd.

Voordelen van biochar voor de boer: minder kunstmest, betere humusvorming en hogere opbrengsten. Er zijn aanzienlijke voordelen van het gebruik van biochar in de landbouw, zowel vanit chemisch als biologisch oogpunt: biochar verhoogt de opbrengst, biochar verhoogt de kationenuitwisseling, het evenwicht tussen nutriënten en basen wordt ondersteund, de humusvorming wordt verbeterd, de nutriënten kalium en fosfor worden gemobiliseerd, en de stikstofbalans wordt duurzamer. Aangezien biochar ook het poriënvolume van de bodem vergroot en bodemverdichting tegengaat, verbetert het ook de water en de luchtbalans in de bodem.

Voordelen van biochar voor de boer: gezonde dieren, beter stabiel klimaat. In de veehouderij is gebleken dat biochar de voederefficiëntie en de restverteerbaarheid van planten verhoogt. Dit resulteert in een hogere melkopbrengst, een betere gewichtstoename en een hogere kwaliteit van de dierlijke producten, zoals een hoger eiwitgehalte in melk of vlees. Dankzij een vermindering van de ammoniakuitstoot wordt het klimaat in de stal verbeterd, waardoor de dieren vitaler en gezonder zijn.

Categories